Vyše 90 percent tepla v Tlmačoch budú vyrábať z drevnej biomasy

21.02.2014 Levice

Tlmače 21. februára (TASR) – Tlmačská energetická, s.r.o., spustila dnes do prevádzky novú centrálnu kotolňu na biomasu v Tlmačoch.

Nová investícia zabezpečí, že vyše 90 percent tepla v meste bude v nasledujúcich rokoch vyrábaných z drevnej biomasy.

„Ukončíme týmto neekologickú a neefektívnu výrobu tepla z hnedého uhlia a obmedzíme výrobu tepla zo zemného plynu, ktorý je najdrahším palivom,“ skonštatoval Ivan Ďuďák, generálny riaditeľ Národnej energetickej, s.r.o., ktorá je materskou spoločnosťou tlmačskej prevádzky.

Spoločnosť prevádzkuje systém výroby tepla a teplej úžitkovej vody v Tlmačoch od mája 2012, keď na základe výberového konania prevzala do prenájmu majetok mesta súvisiaci s výrobou a distribúciou tepla.

V prvej etape modernizácie tepelného hospodárstva centralizoval prevádzkovateľ výrobu tepla v meste do jedného hlavného zdroja tepla na Kotlárskej ulici. Obmedzením výroby v malých zdrojoch sa znížili výrobné náklady a zároveň vznikol priestor na ďalšiu etapu rekonštrukcie, ktorou bola práve výmena starej technológie za novú na báze využitia drevnej biomasy. Výška investície na túto časť modernizácie dosiahla zhruba 900.000 eur, informoval Ďuďák. Spoločnosť financovala projekt z vlastných zdrojov. Odhadovaná spotreba drevnej štiepky je do 6000 ton ročne.

„Naša skupina je sebestačná vo výrobe drevnej štiepky, dokážeme si vyrobiť a pokryť vlastnými kapacitami zhruba 50.000 ton štiepky ročne pre všetky naše prevádzky,“ skonštatoval generálny riaditeľ.

Prínosom investície pre obyvateľov Tlmáč je zvýšenie kvality dodávky tepla, zvýšenie efektívnosti výroby a distribúcie tepla a zníženie ekologickej záťaže po ukončení spaľovania uhlia. Zemný plyn bude spoločnosť využívať ako doplnkový a záložný zdroj. Tieto opatrenia smerujú k zvýšeniu cenovej stability a v krátkodobom aj dlhodobom horizonte umožňujú zníženie a stabilizáciu nákladov na vykurovanie. V ďalšej etape modernizácie plánuje spoločnosť postupne realizovať výmenu rozvodov tepla v meste. Staré a neefektívne rozvody s vysokou mierou poruchovosti by mali byť nahradené novým systémom predizolovaného potrubia. Na túto etapu by mala nadväzovať inštalácia domových kompaktných odovzdávacích staníc tepla, čím sa zabezpečí zníženie distribučných strát a decentralizácia prípravy teplej úžitkovej vody.
 

Vyberte región